Sosyal Medya

Dünya

AmirliÂ’yi kurtarma operasyonu

ABD ve Irak ordusu iki aydan uzun süredir IŞİD kuşatması altında olan ve yaklaşık 12 bin Şii Türkmenin yaşadığı Amirli kasabası için operasyona başladı.



rak Åžam Ä°slam Devleti'nin kuÅŸattığı ve elektrik, su, gıda ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaÅŸayan Amirli kasabası için büyük operasyon baÅŸladı. Cumartesi günü baÅŸlayan operasyona Irak ordusu, Åžii milisler ve peÅŸmerge birlikleri katılıyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) BaÄŸdat’ın isteÄŸi üzerine Amerli’ye insani yardım gönderdiklerini açıkladı. ABD’nin yanı sıra Avustralya, Fransa ve Büyük Britanya uçakları da yardım görevinde yer aldı.

Ayrıca Pentagon, ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın izniyle IŞİD’in Amerli halkına saldırmasını önlemek için sınırlı askeri operasyon da düzenlediklerini belirtti. Yapılan üç hava saldırısında IŞİD'e ait üç Humvee tipi cip, bir silahlı araç, bir kontrol noktası ve bir tank yok edildi.

Kısa bir süre önce açıklama yapan BirleÅŸmiÅŸ Milletler, kent sakinlerinin yaÅŸadığı koÅŸulların ciddi ölçüde kaygı verici olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Al Jazeera’ye konuÅŸan Türkmenler ise söz konusu operasyonun baÅŸarısız olma ihtimaline karşı kendileri ve aileleri için mezar kazmaya baÅŸladıklarını söylemiÅŸti.

ABD'den IŞİD'e 118 saldırı

ABD ordusu, Musul Barajı yakınlarındaki IŞİD hedeflerine 5 yeni hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. SavaÅŸ uçakları ve insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılarda IŞİD'e ait bir silahlı araç, bir muharebe mevzisi ve silahların yok edildiÄŸi, bir binaya da büyük çapta hasar verildiÄŸi belirtildi. Son saldırılarla beraber ABD ordusunun Irak'ta IŞİD'e karşı düzenlediÄŸi hava saldırısı sayısı 118 oldu.

Körfez ülkelerinden çaÄŸrı

DiÄŸer yandan Cumartesi günü Cidde’de toplanan Bahreyn, Kuveyt, Oman, Katar, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri dışiÅŸleri bakanları, “Ä°slam’a karşı olan terörist ideoloji”ye karşı savaÅŸmaya hazır olduklarını belirtti.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, “IŞİD’e karşı eylemde bulunulmazsa, bir ay içinde Avrupa’ya, sonraki ay da ABD’ye eriÅŸeceklerdir. Liderleri bu uyarımı ciddiye almaya çağırıyorum” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.